Charakterystyka ceramicznych płyt grzewczych

ceramiczna płyta grzewcza

W XXI wieku coraz rzadziej korzysta się z tradycyjnych kuchenek gazowych i coraz częściej zamiast nich stosowane są piekarniki i płyty grzewcze, które są zasilane energią elektryczną. Jednym z najchętniej wykorzystywanych w kuchniach płyt grzewczych są płyty ceramiczne. Są one tak chętnie wybierane przez klientów, ponieważ łączą w sobie nowoczesny design i łatwość utrzymania ich w czystości ze zdolnością doskonałego przewodzenia ciepła. W artykule dokładnie opisujemy, jak zbudowane są płyty ceramiczne oraz jakie są ich największe zalety.

Jak zbudowane są płyty ceramiczne?

Płyty ceramiczne charakteryzują się przede wszystkim bardzo ładnym, estetycznym wyglądem. Wykonana z wytrzymałego na duże zmiany ciepła i na zwiększoną wilgotność materiału ceramicznego, ma całkowicie płaską i gładką powierzchnię, która doskonale przewodzi ciepło, dzięki czemu można na niej szybciej coś ugotować. Na większości płyt ceramicznych wyodrębnione są 4 pola grzejne, które stanowią  strefy ogrzewania. Znajdująca się pomiędzy nimi powierzchni nie nagrzewa się podczas przygotowywania posiłków, co sprawia, że takie urządzenia AGD są po prostu znacznie bezpiecznie do stosowania niż gazowe płyty grzewcze.

Jak tłumaczy nasz rozmówca, doradca klientów ze sklepu internetowego AGD SmartPoszczególne modele płyt ceramicznych mogą się od siebie różnić przede wszystkim rodzajem zastosowanych w nich pól grzewczych. Standardowe pola posiadają charakterystyczną spiralną grzałkę, która rozgrzewa się przez około 15 sekund. W naszej ofercie dostępne są jednak także płyty ceramiczne z polami szybko grzejnymi, z grzałkami w kształcie skręconego przewodu grzejnego, które do pełnego nagrzania potrzebują jedynie około 8 sekund. W najnowocześniejszych płytach ceramicznych znajdują się z kolei pola halogenowe, w których zamiast grzałek zastosowano lampy halogenowe i które osiągają swoją pełną moc już po 3 sekundach od włączenia.

Jakie są największe zalety płyt ceramicznych

Bardzo dużą zaletą płyt ceramicznych jest szybkość gotowania i smażenia. Takie urządzenia kuchenne są także znacznie bezpieczniejsze od płyt gazowych i w dodatku też łatwiejsze w użytkowaniu. Włączenie i wyłączenie płyty grzewczej odbywa się z użyciem umieszczonych na niej przycisków, którymi łatwo można też kontrolować temperaturę grzania.

Dużo osób ceni w nich także łatwość ich utrzymania w czystości. Ceramiczna płyta grzewcza jest całkowicie gładka i ma płaską konstrukcję, dzięki czemu jej wyczyszczenie, nawet jeśli coś nam wykipi lub się wyleje, jest bardzo proste.

Płyta ceramiczna czy indukcyjna – Co lepiej wybrać?

Obecnie płyty ceramiczne konkurują u klientów w zasadzie już tylko z  płytami indukcyjnymi, które działają w podobny sposób, tzn. z wykorzystaniem energii elektrycznej. Także są całkowicie gładkie, płaskie i łatwe do utrzymania w czystości. W porównaniu do płyt ceramicznych mają jednak jeszcze jedną dużą zaletę, mianowicie ogrzewanie w nich jest możliwe jedynie, gdy na płycie indukcyjnej umieści się odpowiedni garnek, patelnię lub inne przystosowane do tego naczynie. To powoduje, ze płyty indukcyjne są nieco tańsze w eksploatacji, jednak jednocześnie też charakteryzują się nieco wyższym kosztem zakupu. Który zatem rodzaj płyty grzewczej lepiej jest wybrać do swojego domu? Ten wybór pozostawiamy już czytelnikom, oba rodzaje płyt są bowiem bardzo wygodne w użytkowaniu i mają wiele trudnych do przecenienia zalet.