Gotowanie z Multicookerem jest niezwykle proste.

Gotowanie z Multicookerem

Wszyscy lubimy smacznie zjeść, ale  raczej nie przepadamy   za przesiadywaniem w kuchni. Na szczęście jest sposób na przygotowywanie zdrowych i pysznych potraw nie tracąc przy tym dużej ilości czasu.  Multicoooker – bo o nim mowa – to wielofunkcyjne urządzenie, które pomoże nam przyrządzić zdrowe i smaczne posiłki. Dodatkowym atutem jest to, że gotowanie z Multicookerem jest niezwykle proste. 

Czym jest Multicooker

Jak sama nazwa wskazuje Multicooker to urządzenie wielofunkcyjne. Z jego pomocą możemy przyrządzać potrawy na przeróżne sposoby.  Będzie to na przykład gotowanie na parze, smażenie, pieczenie czy grillowanie. W Multicookerze możemy także upiec ciasto, a nawet przyrządzić domowe przetwory dzięki opcji sterylizatora i pasteryzatora.

Gotowanie w Multicookerze

Przyrządzanie potraw w multicookerze jest niezwykle proste. Wystarczy włożyć do misy niezbędne składniki i wybrać odpowiedni program.  Przykładowo możemy w pierwszej kolejności wybrać program obsmażania mięsa. Potem po wstępnej obróbce naszym zadaniem będzie dodanie ulubionych  warzyw.  Całość zostanie poddana procesowi duszenia.  Smaczna i co najważniejsze zdrowa potrawa będzie się przygotowywać w Multicookerze a my nie musimy  się w tym czasie niczym martwić.

Oszczędność czasu i pieniędzy

Multicooker to urządzenie dzięki któremu zaoszczędzimy czas i pieniądze. Do gotowania nie musimy używać ogromnej ilości naczyń. Multicooker zastąpi nam kuchenkę, garnki, patelnie czy chociażby mikser. Naszym jedynym zadaniem jest przygotowanie produktów potrzebnych do przyrządenia potrawy, włożenie ich do urządzenia i nastawienie odpowiedniego programu. Multicooker przygotuje nam smaczny i zdrowy posiłek, po którym będziemy musieli jedynie umyć wyjmowalną misę.

Zdrowe potrawy z multicookera

Udowodniono naukowo, że gotowanie, duszenie i pieczenie potraw to jedne z najzdrowszych sposobów na przygotowywanie posiłków. Dodatkowym atutem w multicookerze jest szczelnie zamknięta pokrywa, która sprawia, że nasze danie będzie miało pozostanie więcej zdrowych składników niż podczas tradycyjnego gotowania. Niektóre multicookery posiadają również możliwość wolnoważenia potraw, czyli gotowania potraw w technice slow cooking. Technika ta polega na długim gotowaniu potraw w stosunkowo niskiej temepaturze. Pozwala to zachować w potrawie więcej zdrowych składników, a dodatkowo wydobywa z niej dodatkowe walory smakowe.

Podsumowanie

Multicooker to urządzenie, które sprawdzi się szczególnie wśród osób nie majacych dużo czasu na gotowanie oraz chcących zdrowo się odżywiać. Obsługa urządzenia jest intuicyjna. W sieci można znaleźć ogromną ilość pysznych przepisów kulinarnych. Jeśli więc chcemy sobie ułatwić codzienne gotowanie warto bliżej zapoznać się z tym urządzeniem.