Instalacje chłodnicze w przemyśle
Nie tylko chłodnictwo, ale również przemysłowa klimatyzacja oparte są na takim samym mechanizmie działania: powietrze lub woda, płyn, chłodzony jest poprzez proces wyparowywania innego płynu, który nazywa się chłodniczym czynnikiem. Obieg chłodniczego czynnika, który składa się ze sprężarki, skraplacza, parownika oraz rozprężnego urządzenia, stanowi integralną część obu wymienionych systemów. Niemniej jednak, istnieją spore różnice między systemami klimatyzacyjnymi a chłodniczymi, przykładowo jeśli chodzi o zastosowane komponenty, metody projektowe, struktur komercyjnych czy też przemysłowych gdzie się je instaluje oraz działania, które są uzasadnieniem dla istnienia dwóch osobnych sektorów na rynku.
Chłodzenie jest procesem, który polega na obniżeniu temperatury ciał albo płynów w ogóle. Szczególnie, stosowany jest on do celów czasowego przechowania produktów, które psują się, w temperaturze do – 60 stopni Celsjusza.
Instalacje chłodnicze w przemyśle, są jednymi spośród najistotniejszych, gdyż spowalniają procesy rozwoju bakterii w różnorodnej żywności, utrzymują jej organoleptyczne właściwości oraz wydłużają przydatność do spożycia czy sprzedaży. Sprawdź profesjonalny sprzęt na https://energycool.pl/
Czym zajmuje się chłodnictwo przemysłowe?
Chłodnictwo przemysłowe jest dziedziną techniki, która zajmuje się bezpośrednio pozyskiwaniem oraz utrzymywaniem w wydzielonej przestrzeni temperatury niższej, aniżeli temperatura otoczenia. Urządzenia chłodnicze, nazywane inaczej chłodziarkami potrafią odwrócić naturalne procesy dotyczące przemieszczania się ciepła z obszarów, gdzie jest go znacznie więcej tam gdzie jest go dużo mniej. Oznacza to, iż pompują ciepło do miejsc, gdzie ono po prostu ucieka – urządzenia chłodnicze nazywane są inaczej pompami ciepła.
Instalacje chłodnicze wykorzystywane w przemyśle
Rezultat chłodniczy wykorzystuje się w różnych dziedzinach – zaczynając od domowych gospodarstw, poprzez komercyjne obiekty, kończąc na procesach technologicznych w przemyśle. Większość osób nie ma pojęcia, jak spora ilość przedsiębiorstw oparta jest na utrzymaniu odpowiednio niskich temperatur – to właśnie za sprawą chłodnictwa, w tym chłodnictwa przemysłowego, możliwie jest codzienne cieszenie się podstawowymi produktami. Komory chłodnicze oraz chłodnie, mają zapewniać świeżość spożywczych wyrobów, dlatego też wykorzystuje się je między innymi w przemyśle przetwórczym czy masarskim. Jeśli mamy pośród własnych środków chłodnicze szafy do ekspozycji, regały i lady, chłodziarki lub zamrażarki na napoje, to prawdopodobnie zdajemy sobie sprawę, iż wszystkie wymienione urządzenia wyposażone są w chłodniczy agregat, który stanowi najważniejszą część odpowiedzialną za wytwarzanie chłodniczego rezultatu.
Warto mieć na uwadze, iż chłodnicze urządzenia w naszych firmach trzeba konserwować regularnie celem przedłużenia ich żywotności i zapewnienia ich energooszczędnej pracy. Taka sama zasada tyczy się regularnie wykonywanych technicznych przeglądów komór chłodniczych i chłodni, których bezawaryjne działanie zależy od właściwego smarowania, czystości chłodziwa, jak i innych czynników. Obniżonych temperatur wymaga się w wielu różnych dziedzinach przemysłowych, przykładowo w przemyśle farmaceutycznym, chemicznym, przetwórstwie sztucznych tworzyw, w poligrafii czy też w metalurgii.
Chłodnicze instalacje przemysłowe są bardziej wydajne, trwałe i posiadają większą liczbę funkcjonalności, za sprawą czego mogą tworzyć lepsze możliwości ich stosowania. Pośród typowych chłodniczych instalacji przemysłowych, wymienić można między innymi:
- instalacje lodowej wody,
- klimatyzatory kanałowe,
- tunele zamrażające i chłodzące,
- chłodnie,
- komory mroźnicze i chłodnicze,
- osuszacze sprężonego powietrza.
Większość spośród wymienionych instalacji chłodniczych i urządzeń, została wyposażona w chłodnicze agregaty – w odpowiednich warunkach umożliwia to tak zwany odzysk ciepła, czyli wykorzystywanie jego nadmiernych ilości w innych technologicznych procesach.
Produkty spożywcze, które wymagają przechowania w temperaturach nieznacznie wyższych, aniżeli 0 stopni Celsjusza, to przede wszystkim: produkty delikatesowe, wędliny, napoje (napoje gazowane, soki, wino, piwo) czy też sery. Warzywa, owoce, ryby oraz mięso, przechowuje się w temperaturze ok. 0 stopni Celsjusza.