Jak umyć szafki kuchenne?
Szafki kuchenne należy czyścić regularnie, ponieważ każdego dnia osiadają na nich ciężkie warstwy kurzu i tłuszczu, powstające w wyniku użytkowania kuchni. Im dłużej takie warstwy pozostają na powierzchni mebli, tym trudniej się ich pozbyć. W związku z tym działa tutaj znana zasada: lepiej sprzątać na bieżąco. Blaty szafek są przecierane niemal codziennie, natomiast fronty znacznie rzadziej, nie częściej niż kilka razy w roku. Na szczęście z pomocą przychodzą skuteczne detergenty, których ofertę można sprawdzić pod poniższym linkiem: https://www.merkurygdynia.pl.
Czego użyć do czyszczenia szafek kuchennych?
Podstawowym środkiem chemicznym używanym w każdej kuchni jest niezastąpiony płyn do naczyń, który doskonale radzi sobie także z tłustym osadem. Ponadto jest całkowicie bezpieczny dla zdrowia, dlatego można go bez obaw używać. W przypadku starszych i bardziej opornych zabrudzeń warto zastosować mocniejsze detergenty, które posiadają nietoksyczne składniki. Doskonale sprawdza się w tym celu płyn do okien, który skutecznie usuwa odciski palców i drobne zabrudzenia. Na większe kłopoty przyda się natomiast mleczko do czyszczenia, np. marki Cif. Charakteryzuje się potwierdzoną skutecznością, a przy tym nie rysuje powierzchni i ma bardzo delikatne działanie. Produkt dostępny jest zarówno w klasycznej płynnej postaci, jak i w formie praktycznego sprayu. Zapewnia czystość, utrzymującą się przez długi czas oraz perfekcyjny połysk.
Od czego zacząć czyszczenie szafek kuchennych?
W przypadku porządkowania i czyszczenia szafek kuchennych kluczowa jest kolejność, która uniemożliwia powtórne zabrudzenie czyszczonych powierzchni. Właśnie dlatego należy kierować się zasadą „od góry do dołu”. W ten sposób kurz nie będzie opadał na czystą powierzchnię. Zatem pierwszym etapem sprzątania są górne szafki. Na początku warto pozbyć się kurzu (zmiatając go ściereczką lub odkurzaczem), a następnie przetrzeć na mokro. Zwykle na samym szczycie mebli osadza się najwięcej kurzu połączonego z tłuszczem, dlatego wilgotną szmatkę namoczoną w wodzie i płynie należy delikatnie przecierać brudną powierzchnię.
Po wyczyszczeniu można zastosować bardzo prosty trik, który uchroni nas przed ponownym sprzątaniem. Na czystej powierzchni można rozłożyć ręczniki papierowe, na których osiądzie cały kurz. Przy następnym sprzątaniu wystarczy je zwinąć i wyrzucić. Następnym etapem są wnętrza szafek. Obowiązuje ta sama zasada, czyli kierujemy się cały czas w dół. Przed czyszczeniem należy wyjąć wszystkie przedmioty znajdujące się w szafkach i dokładnie wytrzeć na mokro. Przed zarysowaniem, jak i zabrudzeniem chronią specjalne maty, którymi można wyłożyć szafki. Ostatnim etapem jest czyszczenie frontów kuchennych. Podobnie jak w przypadku poprzednich czynności, należy namoczyć szmatkę w wodzie wymieszanej z płynem czyszczącym i dokładnie przecierać wszystkie fronty. Gładkie, czyszczone powierzchnie można przetrzeć płynem do szyb, co poprawi ich wygląd.