Jaki grill gazowy wybrać – co warto sprawdzić przed zakupem?

jakigrillgazowywybrac-cowartosprawdzicprzedzakupem12

Przyrządzanie potraw na grillu to jeden z popularniejszych sposobów na spędzanie wolnego czasu latem w gronie bliskich. Świetną alternatywą dla grilli na węgiel, są obecnie ogrodowe grille gazowe. Skąd wiadomo, jaki model wybrać? Dobry grill gazowy powinien spełniać oczekiwania użytkownika i odpowiadać na jego potrzeby związane z grillowaniem. Warto dobrze przeanalizować wszystkie funkcje grilla gazowego, przed wybraniem konkretnego modelu.

Co to jest grill gazowy?

Grill gazowy to urządzenie zasilane propanem lub gazem ziemnym. Wykorzystuje jeden lub więcej palników do gotowania potraw z bezpośrednim, lub pośrednim ogrzewaniem.

Grille gazowe na propan wykorzystują zewnętrzny zbiornik propanu do przechowywania i dostarczania paliwa do grilla. Grille na gaz ziemny podłącza się bezpośrednio do domowej linii gazu ziemnego, co pozwala na korzystanie z urządzenia bez konieczności wymiany zbiorników paliwa.

Ogrodowe grille gazowe – co należy sprawdzić przed zakupem grilla gazowego?

Grille gazowe nie należą do najtańszych urządzeń. Służą jednak przez wiele lat, co oznacza, że ich zakup się opłaca. Aby kupić dobry grill gazowy, należy zwrócić uwagę na kilka czynników. Warto sprawdzić:

  • wielkość grilla i rusztu – przy sporej liczbie gości w domu, lepiej zdecydować się na większy grill gazowy;
  • moc palników – od niej zależy, jak szybko mięso i inne potrawy będą gotowe;
  • liczbę palników – im więcej palników, tym więcej potraw jednocześnie można przyrządzać na grillu;
  • tworzywo – grille gazowe dobrej jakości powinny być wykonane ze stali nierdzewnej;
  • dodatkowe funkcje grilli gazowych – rożen, zamykana pokrywa i palniki boczne to przydatne opcje, które sprawiają, że można w pełni cieszyć się grillowaniem na świeżym powietrzu.

Jaki grill gazowy wybrać - co warto sprawdzić przed zakupem

Jaki grill gazowy wybrać? Model grilla gazowego a potrzeby użytkownika

Grille gazowe to świetny sposób na szybkie, łatwe i smaczne przyrządzanie potraw na świeżym powietrzu. Ponadto jest to o wiele mniej kłopotliwe niż grillowanie na węglu drzewnym. Dzisiejsze grille gazowe mają wiele funkcji, które ułatwiają uzyskanie idealnego poziomu przysmażenia potrawy. Zastanawiając się nad kupnem nowego grilla, warto zwrócić uwagę na kilka rzeczy.

Częstotliwość grillowania i liczba gości

To  jeden z ważniejszych czynników. Okazały grill gazowy o dużej mocy i kilku palnikach nie jest koniecznością dla osoby, która grilluje jedynie od czasu do czasu. W takim wypadku wystarczy  grill gazowy średniej wielkości – idealny do celebrowania wolnego czasu z rodziną na świeżym powietrzu przy pysznych grillowanych potrawach.

Osobom, których hobby to grillowanie i które robią to nawet kilka razy w tygodniu, zdecydowanie bardziej docenią możliwości wielofunkcyjnego, dużego grilla gazowego.

Budżet przeznaczony na grill gazowy

Budżet decyduje o tym, jakie grille gazowe w ogóle można brać pod uwagę. Wydawanie całej miesięcznej pensji na nowy grill nie ma sensu, jeśli będzie on używany tylko raz lub dwa razy w miesiącu. Warto wybrać coś, co odpowiada potrzebom i zasobności portfela. Istnieje wiele dobrych i tańszych grilli gazowych.

Miejsce przeznaczone na grill gazowy

Ilość miejsca, jaką można przeznaczyć na grill, to niezwykle ważny czynnik. W małym mieszkaniu najlepiej sprawdzi się przenośny grill gazowy. Urządzenie o dużych rozmiarach jest bardziej odpowiednie do większych ogrodów – nie trzeba wtedy go przenosić. Warto też zastanowić się nad sposobem transportu grilla. Często urządzenia tego typu ważą ponad 30 kg, a ich wymiary mogą przekraczać metr.

Jaki grill gazowy wybrać - co warto sprawdzić przed zakupem

Kluczowe elementy grilla gazowego

Idealny grill gazowy jest trwały, dobrze skonstruowany i niezawodny. O tym, czy dany model taki jest, świadczy często jakość jego kluczowych elementów. Poniżej kilka, na które warto zwrócić uwagę.

Korpus grilla gazowego

Korpus to główna konstrukcja grilla, która trzyma wszystko razem. Warto upewnić się, że grill jest wykonany ze stali nierdzewnej. Tworzywo to jest preferowane, ponieważ nie rdzewieje. W przypadku sprzętu stojącego przez długi czas na zewnątrz jest to bardzo ważny czynnik.

Ruszty w grillach gazowych

Ruszty to powierzchnia do gotowania, na której umieszcza się potrawy w celu ich przyrządzenia. Warto upewnić się, że ruszty są wykonane z żeliwa lub stali. Utrzymują wtedy ciepło lepiej niż inne materiały i zapewniają równomierne gotowanie. Jeśli to możliwe, warto wybrać grill z odwracalnymi rusztami. Pomogą one zapobiec przywieraniu potraw podczas gotowania. Grill gazowy z rusztem żeliwnym to zawsze dobra opcja.

Palniki w ogrodowych grillach gazowych

To od rodzaju palników zależy, jaką maksymalną temperaturę są w stanie osiągnąć. Ważne jest, aby były solidne. Co to znaczy? Najlepiej, gdy są wykonane ze stali nierdzewnej i mają otwory po obu stronach. Palniki wysokiej jakości to gwarancja szybkiego nagrzewania się grilla oraz równomiernego rozprowadzania ciepła. Podczas wyboru, należy także zwracać uwagę na gwarancję.

Grille zazwyczaj mają dwa lub trzy palniki, ale można też znaleźć modele jednopalnikowe. Ten typ jest idealny dla osób, które grillują tylko od czasu do czasu. Tego typu urządzenia są tańsze niż modele wielopalnikowe, ale wymagają więcej wysiłku podczas przygotowywania potraw. Zwłaszcza kiedy w planach jest przygotowanie kilku dań naraz.

Grille dwupalnikowe są popularne, ponieważ zapewniają dużą ilość miejsca do gotowania, a jednocześnie są tańsze niż modele z trzema palnikami.

Grille trzypalnikowe (i większe) mają większą moc i pozwalają na jednoczesne grillowanie kilku potraw. Mają również szerszy zakres temperatur, co umożliwia dokładniejsze opiekanie mięsa lub delikatnych produktów, takich jak ryby.

Piekarnik w grillu gazowym

Piekarnik jest jedną z najważniejszych części grilla gazowego. Piekarniki w grillach gazowych składają się z dwóch części – pokrywy i dolnej części piekarnika. Elementy te pozwalają na utrzymywanie stałej temperatury, a tym samym zmniejszenie zużycia gazu i gotowanie konwekcyjne. Piekarnik powinien mieć zewnętrzną osłonę termiczną, która ogranicza straty ciepła.

Dno piekarnika powinno być zaprojektowane w taki sposób, aby umożliwić wentylację i odprowadzanie ciepła w celu zapewnienia lepszej wydajności gotowania. Dno jest również wyposażone w wyjmowaną tackę ociekową ułatwiającą czyszczenie. Dodatkowo posiada warstwę, która pomaga zapobiegać zapłonom spowodowanym kapiącym tłuszczem na znajdujący się pod nimi ogień.

Aromatyzery

Aromatyzery to ta część grilla, która odpowiada za nadanie potrawom aromatycznego zapachu i smaku. Są one umieszczone pod rusztem i odparowują tłuszcz, który kapie z mięsa. Tłuszcz przechodzi przez aromatyzer, a następnie zostaje uwięziony na tacce pod nim. Dzięki temu jest izolowany od palników oraz ognia. Aromatyzery mają zwykle kształt stożka i są wykonane ze stali nierdzewnej.

Detale grilli gazowych:

  • pojemność butli gazowej – im większa, tym dłuższy czas grillowania;
  • stabilność podstawy – korzystanie z grilla na nierównym podłożu jest niewygodne. Dlatego należy sprawdzić, czy ma stabilną podstawę z mechanizmem blokującym,
  • liczba i rozmieszczenie dodatkowych szafek i półek – można w nich przechowywać potrzebne akcesoria, przydatne podczas grillowania na świeżym powietrzu.

Jaki grill gazowy wybrać - co warto sprawdzić przed zakupem

Gazowe grille – niezwykle proste grillowanie w ogrodzie

Grillowanie to świetny sposób na przygotowanie pysznych potraw, które są zarówno zdrowe, jak i smaczne. Inwestycja w nowy grill powinna być zawsze poprzedzona rozważeniem wyżej wspomnianych czynników. W taki sposób można dokonać przemyślanego zakupu, który nie tylko się opłaca, ale i w pełni odpowiada oczekiwaniom użytkowników.