Blaty kuchenne z kamienia – jakie warto wybrać?
Kamienne blaty kuchenne cieszą się ogromnym zainteresowaniem. Stanowią idealny wybór dla osób poszukujących trwałych, solidnych i wytrzymałych blatów na długie lata bezproblemowego użytkowania. Blaty kuchenne mogą być wykonane z różnych gatunków kamienia, z których każdy posiada nieco odmienny wygląd i właściwości użytkowe. Do najpopularniejszych należą granit, kwarcyt naturalny i konglomerat kwarcowy.
Blaty kuchenne z kamienia – co warto wiedzieć o granicie?
Granit jest jednym z najpopularniejszych kamieni, z których realizowane są blaty kuchenne. Posiada doskonałe właściwości użytkowe oraz atrakcyjny, ponadczasowy wygląd, który świetnie wkomponowuje się w estetykę praktycznie każdej kuchni. Blaty granitowe są twarde, dzięki czemu niezwykle trudno jest je uszkodzić podczas normalnego użytkowania – można ustawiać na nich ciężkie sprzęty kuchenne i akcesoria, kroić produkty spożywcze i rozbijać mięso bez stosowania dodatkowych podkładek, a także bezpośrednio ustawiać gorące naczynia i garnki.
Dobrze zaimpregnowany granit charakteryzuje się ponadto niską nasiąkliwością, przez co nie chłonie do swojego wnętrza płynów. Jest odporny na działanie popularnych kwasów, w tym octu, wina, owoców cytrusowych i innych produktów o kwaśnym odczynie często użytkowanych w kuchni. Utrzymanie w czystości blatów kuchennych z granitu również nie przysparza większych problemów – wystarczy regularnie przecierać ich powierzchnię ściereczką nasączoną wodą, a w przypadku większych zabrudzeń, użyć delikatnego detergentu. Blaty granitowe poleca się impregnować z mniejszą częstotliwością niż inne kamienie, co kilka lat.
Blaty kuchenne z kamienia – konglomerat kwarcowy i kwarcyt naturalny
Obok granitu, dużą popularnością cieszą się także blaty kuchenne z konglomeratu kwarcowego i kwarcytu naturalnego. Konglomerat kwarcowy wyróżnia się nowoczesnym i minimalistycznym wyglądem – występuje bowiem w stonowanej, jednolitej kolorystyce. Dysponuje wysoką odpornością na uszkodzenia mechaniczne, a pod względem trwałości i solidności jest zbliżony do granitu. Oferuje także równie dobre właściwości antybakteryjne. Podstawową różnicę stanowi jednak jego tolerancja wysokich temperatur – na blatach z konglomeratu kwarcowego, w przeciwieństwem do granitowych, nie powinno się ustawiać gorących garnków bez podkładek.
Alternatywę dla granitu i konglomeratu kwarcowego stanowi kwarcyt naturalny, z którego również produkowane są doskonałej jakości blaty kuchenne z kamienia. Kwarcyt występuje w bardzo szerokiej i zróżnicowanej palecie kolorystycznej, jest twardszy i odporniejszy na uszkodzenia mechaniczne niż granit oraz odporny na działanie kwasów, zarysowania oraz wysokie temperatury. Jego atutem jest niepowtarzalna estetyka, w której szczególnie zachwyca zdolność do tworzenia refleksów świetlnych estetycznie prezentujących się w nowoczesnym oświetleniu LED-owym. Blaty z kwarcytu naturalnego są często wybierane jako lepsza alternatywa dla marmuru, który ze względu na swoje właściwości nie jest kamieniem polecanym na blaty kuchenne.