Najważniejsze cechy nowoczesnej lodówki

lodówka

Urządzeniem, bez którego zdecydowana większość z nas nie jest w stanie wyobrazić sobie współczesnej kuchni, jest pojemna i funkcjonalna lodówka. Stanowi ona swoisty trzon każdej kuchni, dzięki któremu możliwe jest wygodne i bezpieczne przechowywanie produktów spożywczych. Dobrej jakości lodówka, która spełni oczekiwania wszystkich domowników, powinna odznaczać się kompletem najważniejszych cech oraz korzystnych parametrów technicznych. Które z nich są najistotniejsze?  

Lodówka idealna – od czego zacząć?  

W sklepach z kuchennymi sprzętami i akcesoriami znaleźć można lodówki o zróżnicowanej wysokości, szerokości i głębokości. To właśnie na te cechy warto zwrócić szczególną uwagę, zwłaszcza jeśli posiadamy niewielką kuchnię oraz ograniczoną przestrzeń, przeznaczoną na montaż lodówki. Najwęższe urządzenia dostępne na rynku to te o szerokości poniżej 50 centymetrów, natomiast wśród najszerszych znaleźć można dwudrzwiowe lodówki o szerokości nawet 120 centymetrów!  

Dobra lodówka a marnowanie jedzenia 

Szacuje się, że każdego roku w Polsce wyrzucanych jest nawet 5 milionów ton jedzenia. Ta zatrważająca liczba stanowi doskonały obraz tego, jak ogromnym problemem współczesnego świata jest marnowanie i wyrzucanie produktów spożywczych. Nowoczesne lodówki to urządzenia, które dzięki swoim praktycznym funkcjom są w stanie w zauważalny sposób zmniejszyć procent zbyt szybko psujących się i marnowanych w domu produktów.  

Lodówki bezszronowe wyposażone są w nowoczesny system No Frost, dzięki któremu w ich wnętrzu nie osadza się lód i szron. System ten znacznie poprawia również cyrkulację powietrza w lodówce, a także osusza jej wnętrze. Dzięki temu przechowywane wędliny, sery oraz warzywa na dłużej pozostają świeże i zdatne do spożycia.  

Nowoczesne lodówki zapobiegające nadmiernemu marnowaniu jedzenia skonstruowane są w taki sposób, aby umożliwić przechowywanie poszczególnych produktów w przeznaczonych do tego strefach urządzenia. Lodówki te posiadają między innymi specjalną komorę oraz szuflady optymalnej wilgotności przeznaczone do przechowywania warzyw, owoców i ryb. Dzięki powyższym funkcjom lodówki możemy w znacznym stopniu ograniczyć ilość marnowanego jedzenia, robiąc tym samym pierwszy krok w stronę rozwiązania tego globalnego problemu.  

Nowoczesna lodówka – na co jeszcze zwrócić uwagę? 

Do szczególnie pożądanych, ważnych parametrów lodówki należy między innymi klasa energetyczna urządzenia. Określa ona ilość energii, jaką dany sprzęt zużywa w ciągu roku swojej pracy. Warto wybierać urządzenia, które charakteryzują się dużą wydajnością, przy jednoczesnym wysokim poziomie energooszczędności. Równie istotny jest także poziom hałasu lodówki. Parametr ten ma szczególne znaczenie dla komfortu domowników. Określa on bowiem poziom głośności pracy urządzenia.  

Wysokiej jakości funkcjonalna i praktyczna lodówka powinna być również wyposażona w przydatne funkcje dodatkowe. Są to między innymi wspomniana już funkcja No Frost, a także funkcja alarmu niedomkniętych drzwi, zapobiegająca niepożądanemu rozmrażaniu się urządzenia w wyniku jego niedokładnego zamknięcia, czy też funkcja kontroli przydatności do spożycia wybranych produktów.