Jakie funkcje dodatkowe mogą mieć nowoczesne lodówki?
W sklepach z artykułami gospodarstwa domowego dostępne są obecnie lodówki wyposażone w wiele dodatkowych funkcji, które znacznie ułatwiają ich obsługę i zapewniają lepsze warunki do przechowywania produktów spożywczych. W artykule prezentujemy dodatkowe funkcje w chłodziarko-zamrażarkach, które w największym stopniu są w stanie zwiększyć możliwości urządzenia i zwiększyć ochronę przechowywanych w niej produktów.
System No Frost
Już w większości dostępnych obecnie w sklepach lodówek zastosowany został system No Frost. Jest to udogodnienie, które poprzez usunięcie ryzyka powstawania w komorach urządzenia lodu i szronu, sprawia, że znacznie łatwiej jest utrzymać wnętrze lodówki w czystości. Większość z nas pamięta jeszcze stare lodówki, których głównym elementem czyszczenia było ich rozmrażanie. Wiązało się to oczywiście z koniecznością wylewania w trakcie tej czynności wiaderek wody i stosowania wielu ręczników, którymi można było dokładnie wytrzeć komorę lodówki i sprawić, że ta choć przez chwilę będzie w pełni czysta.
System No Frost znacznie ułatwia korzystanie z lodówki i wpływa na oszczędność czasu i ograniczenie pracy, którą trzeba włożyć w jej mycie.
Podwójny agregat i termostat
Tego typu udogodnienia stosuje się w chłodziarko-zamrażarkach, czyli w lodówkach, które są podzielone na dwie części. Chłodzącą służącą do przechowywania pokarmów w warunkach chłodniczych i zamrażarkę, w której można zamrozić produkty spożywcze. Więcej na temat tego typu dodatkowych udogodnieniach opowiedział nam nasz rozmówca, doradca klientów ze sklepu online AGD Design, w którym dostępnych jest bardzo dużo rodzajów lodówek:
Umieszczony w lodówce dodatkowy agregat pozwala na oddzielną pracę chłodziarki i zamrażarki. Korzystając z tego typu lodówki obie jej części można oddzielnie włączać i wyłączać. Taki sposób działania ma też wpływ na ilość zużywanej energii elektrycznej. Dwa termostaty umożliwiają oddzielne ustawienie temperatury w chłodziarce i oddzielne w zamrażarce. Ma to bardzo duże znaczenie przede wszystkim w większych urządzeniach, np. w lodówkach Multi Split.
Komora świeżości „fresh”
Komora świeżości „fresh” jest znajdującą się w chłodziarce szufladą do przechowywania warzyw i owoców. Zapewnia optymalną temperaturę i poziom wilgotności powietrza warzywom i owocom, które wyglądają tak jakby dopiero zostały przyniesione z bazaru. Świeże produkty wymagają niestety nieco innych warunków przechowywania niż wędliny czy sery. Wyodrębnienie w komorze urządzenia strefy, w której panuje inne temperatura i wilgotność powietrza właśnie takie warunki zapewnia.
Technologia światła niebieskiego
W niektórych nowoczesnych lodówkach zastosowana została też technologia niebieskiego światła. Jej zadaniem jest wspomaganie procesu fotosyntezy przechowywanych w warunkach chłodniczych warzyw, owoców czy ziół. Dzięki tej technologii można je trzymać w warunkach chłodniczych nawet przez 30 dni, co w normalnej lodówce jest niestety nieosiągalne. Przez ten czas wszystkie warzywa i owoce nadal będą wyglądały jak w momencie ich wkładania do komory urządzenia i zachowają pełnię swego smaku.